Більшість БАДів не впливають на серцево-судинне здоров’я

Більшість БАДів не впливають на серцево-судинне здоров'я

У масивному аналізі результатів 277 клінічних випробувань з використанням 24 різних досліджень, дослідники з Johns Hopkins Medicine свідчать, що вони виявили, що майже всі вітамінні, мінеральні та інші корисні добавки або дієти не можуть бути пов’язані зі збільшенням тривалості життя або захистом від серцевих захворювань.

Хоча дослідження виявляють, що більшість добавок або дієт не наносять шкоди організму, аналіз показав можливу користь для здоров’я тільки від дієти з низьким вмістом солі, добавки омега-3 жирних кислот і, можливо, додатки з фолієвою кислотою для деяких людей. Дослідники також виявляють, що добавки, що комбінують кальцій і вітамін D, можуть бути пов’язані з підвищеним ризиком інсульту.

Результати аналізу були опубліковані 8 липня в Анналах внутрішнього медицини.

Опитування Центру по контролю і профілактиці захворювань показують, що 52% американців щодня приймають хоча б один з вітамінів або БАДів. Як нація, американці тратять 31 млрд доларів, кожен рік на такі безрецептурні продукти. Все більше число досліджень, в тому числі це нове дослідження, не можуть встановити користь для здоров’я від більшості з них.

«Панацеї або чарівної пігулки, яку люди продовжують шукати в БАДах, не існує», – говорить старший автор дослідження Ерін Д. Міхос, доктор медичних наук, зам директора по профілактичній кардіології в Центрі профілактики серцево-судинних захворювань і доцент медицини в Медичній школі Університету Джона Хопкінса.

Для поточного дослідження використовували дані 277 рандомізованих клінічних досліджень, які оцінювали 16 вітамінів або біологічно активних добавок і вісім різних дієт для дослідження їх звязку зі смертністю або захворюваннями серця, включаючи ішемічну хворобу серця, інсульт і серцевий напад. Всі разом вони включають дані, отримані від 992 129 учасників дослідження.

Вибрані вітаміни та БАДи включають: антиоксиданти, β-каротин, групи вітамінів В, полівітамини, селен, вітаміни В, вітаміни В3, вітаміни В6, вітаміни С, вітаміни Е, тільки вітаміни D, кальцій, кальцій з вітаміном D, фолієва кислота, залізо і омега-3 жирні кислоти (рибій жир). Розглянуті дієти були середземноморської дієтою, дієтою з пониженим змістом насичених жирів (менше жирів з м’яса і молочних продуктів), зміненим споживанням жирів (менше насичених жирів або заміна калорій більш ненасиченими жирами), дієтою зі зменшеним вмістом жирів, дієтою зі зменшеним вмістом солі у здорових людей і у людей з підвищеним артеріальним тиском, дієта з підвищеним вмістом альфа-ліноленової кислоти (ALA) (горіхи, насіння, рослинні масла). Кожне втручання також оцінювалось по силі фактичних даних як втручання високого, середнього, низького або дуже низького ризику.

Більшість добавок, включаючи полівітамини, селен, вітамін А, вітамін В6, вітамін С, вітамін Е, вітамін D, тільки кальцій і залізо, не показали ніякого зв’язку з підвищеним або зниженим ризиком для здоров’я серця.

У трьох дослідженнях за участі 3518 чоловік, які досліджували дієти з низьким вмістом солей в людей з нормальним артеріальним тиском було 79 смертей. Дослідники повідомляють, що вони виявили зниження ризику смерті у цих людей на 10%, що вони класифікували як помірний супутній вплив.

З п’яти досліджень, в яких 3680 учасників з високим атреріальним тиском були на дієті з низьким вмістом солі, дослідники виявили, що ризик смерті від серцево-судинних захворювань знизився на 33%, так як було 674 смерті від хвороб серця протягом періодів дослідження. Вони також класифікували це як свідчення помірного впливу.

Сорок одне дослідження з участю 134 034 учасників оцінювало можливий вплив омега-3 жирних кислот. У цій групі в 10 707 людей були такі події, як серцевий напад або інсульт, що вказує на хворобу серця. У цілому, ці дослідження показали, що використання добавок було пов’язано з 8% зниженням ризику серцевого нападу і 7% зниженням ішемічної хвороби по порівнянню з тими, хто не приймав добавки. Дослідники оцінили доказовість корисного зв’язку з цим втручанням як низьку.

Опипраючись на 25 досліджень з 25 580 здоровими учасниками, дані також показали, що фолієва кислота була пов’язана зі зниженням ризику інсульту на 20%. Під час випробувань близько 877 учасників перенесли інсульт. Автори оцінили докази зв’язку з корисними ефектами як низькі.

Автори відзначають, що дослідження, що найбільший вплив фолієвої кислоти на зниження ризику інсульту були проведені в Китаї, де зерно і злаки не збагачуються фолієвою кислотою, як у США. Таким чином, вони намагаються сказати, що цей очевидний захисний ефект може не мати місця в регіонах, де більшість людей отримують достатню кількость фолієвої кислоти з їжею.

Двадцять досліджень оціниювали комбінацію кальцію з вітаміном D. Із 42 072 учасників дослідження в 3690 були інсульти під час випробувань, і в той же час дослідники говорили, що це вказує на 17% підвищення ризику розвитку інсульту. Докази ризику було оцінено як помірні.

“Наш аналіз містить просте повідомлення про те, що більшість вітамінів, полівітаминів, мінералів і БАДів і різних видів дієт не виявляють ніякого ефекту на серцево-судинні захворювання.” – говорить ведучий автор Сафі У. Хан, доктор медичних наук, доцент медицини в Университеті Західної Вірджинії.

Автори не отримували фінансової підтримки для цього дослідження і не заявляли про конфлікт інтересів.

Наш сайт ще дуже молодий, і не може дозволити собі редактора. Тому, якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Коментарі