Дослідження: магазинні напівфабрикати можуть зашкодити

Дослідження: магазинні напівфабрикати можуть зашкодити

У двох великих європейських дослідженнях, опублікованих BMJ, виявлений позитивний зв’язок між споживанням продуктів з високим ступенем обробки ( «ультра-оброблених») і ризиком серцево-судинних захворювань і смерті.

Дослідники говорять, що для кращого розуміння цих ефектів необхідна подальша робота, і прямий зв’язок ще не встановлено, але вони вимагають політики, що сприяє споживанню свіжих або мінімально оброблених харчових продуктів в порівнянні з продуктами з високим ступенем обробки .

Продукти з високим ступенем обробки включають упаковані хлібобулочні вироби і закуски, газовані напої, солодкі пластівці, готові страви, що містять харчові добавки, зневоднені овочеві супи і відновлені м’ясні та рибні продукти, які часто містять високі рівні доданого цукру, жиру і / або солі, але мають брак вітамінів і клітковини. Вважається, що вони складають близько 25-60% щоденного споживання енергії в багатьох країнах.

Попередні дослідження пов’язували продукти з високим ступенем обробки з підвищеним ризиком ожиріння, високого кров’яного тиску, високого рівня холестерину і деяких видів раку, але точних даних як і раніше мало.

У першому дослідженні вчені з Франції та Бразилії оцінили потенційний зв’язок між ультра-обробленою їжею і ризиком серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань (станів, що впливають на кровопостачання серця і головного мозку).

Їх результати засновані на даних отриманих від 105 159 дорослих французів (21% чоловіків; 79% жінок) із середнім віком 43 роки, які заповнили в середньому шість 24-годинних дієтичних анкет для вимірювання звичайного споживання 3300 різних продуктів харчування в досліджені NutriNet-Sante.

Продукти були згруповані відповідно до ступеня обробки, і показники захворюваності були виміряні протягом максимального періоду спостереження 10 років (2009-2018).

Результати показали, що абсолютне збільшення на 10% частки ультра-обробленої їжі в раціоні було пов’язано зі значно більш високими показниками загальних серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця та цереброваскулярних захворювань (збільшення на 12%, 13% і 11% відповідно). ).

Навпаки, дослідники виявили значний зв’язок між необробленою або мінімально обробленою їжею і більш низьким ризиком всіх зареєстрованих захворювань.

У другому дослідженні вчені з Іспанії оцінили можливі зв’язки між споживанням їжі з високим ступенем обробки і ризиком смерті від будь-якої причини ( «смертність від усіх причин»).

Їх результати засновані на 19 899 іспанських випускників університетів (7 786 чоловіків; 12 111 жінок) із середнім віком 38 років, які заповнили анкету по харчуванню з 136 пунктів в рамках дослідження Seguimiento Universidad de Navarra (SUN).

Знову ж, продукти були згруповані відповідно до ступеня обробки, і смертність вимірювалася в середньому за 10 років.

Результати показали, що більш високе споживання харчових продуктів з високим ступенем обробки (більше 4 порцій на день) було пов’язано з підвищенням на 62% ризику смертності від усіх причин у порівнянні з більш низьким споживанням (менше 2 порцій в день). Для кожної додаткової щоденної порції ультра-обробленої їжі ризик смертності підвищувався на 18% (ефект доза-ефект).

Обидва дослідження є наглядовими, тому не можуть встановити причинно-наслідковий зв’язок, і існує ймовірність того, що деякі з спостережуваних ризиків можуть бути пов’язані з невиміряними змішаними факторами.

Проте, в обох дослідженнях враховувалися загальновідомі чинники ризику для способу життя і показники якості харчування, а отримані дані підтверджують результати інших досліджень, що пов’язують харчові продукти з високим ступенем переробки та погане здоров’я.

Таким чином, обидві дослідницькі групи стверджують, що політика, яка обмежує частку ультра-оброблених продуктів в раціоні і сприяє споживанню необроблених або мінімально оброблених продуктів, необхідна для поліпшення здоров’я населення в усьому світі.

Наш сайт ще дуже молодий, і не може дозволити собі редактора. Тому, якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Коментарі