Кетогенна дієта може знижувати запалення мозку

Кетогенна дієта може знижувати запалення мозку

Кетогенні дієти – екстремально низьковуглеводні схеми, котрі давно відомі корисним ефектом при епілепсії та інших неврологічних захворюваннях, – можуть знижувати запалення в мозку, згідно з новими дослідженнями вчених UC San Francisco.

Команда UCSF виявила молекулярний ключ до очевидних ефектів дієти, відкривши двері для нових методів лікування, які можуть зменшити шкідливе запалення мозку після інсульту та травм головного мозку, імітуючи корисні ефекти екстремальної дієти з низьким вмістом вуглеводів.

“Це ключове питання в цій галузі – як запобігти запальним процесам у мозку після травми”, – сказав Реймонд Свонсон, доктор медичних наук, професор неврології в UCSF, керівник служби неврології в медичному центрі ветеранів Сан-Франциско та старший автор дослідження.

У статті, опублікованній 22 вересня 2017 року в журналі Nature Communications, Свенсон та його колеги описали раніше нерозкритий механізм, за допомогою якого дієта з низьким вмістом вуглеводів знижує запалення мозку. Важливо відзначити, що команда визначила основний білок, який зв’язує дієти з генами, які, якщо вони заблоковані, могли б відтворювати протизапальні ефекти кетогенних дієт.

“Кетогенній дієті дуже важко слідувати в повсякденному житті, особливо якщо пацієнт хворіє”, – заявив Свонсон. “Ідея, котра полягає в тому, що ми можемо досягти деяких переваг кетогенної дієти за допомогою цього підходу, є справді цікавою”.

Переваги низьковуглеводної дієти

Дієта з високим вмістом жиру і низьким вмістом вуглеводів змінює спосіб використання енергії організмом. У відповідь на дефіцит цукрів, таких як глюкоза, організм починає руйнувати жир, який використовується як альтернативний вид палива.

При дослідах на гризунах, кетогенні дієти і калорійне обмеження, взагалі – як відомо, зменшують запалення, покращують результати реабілітації після травми головного мозку і навіть збільшують термін життя. Ці переваги гірше зарекомендували себе у людини, проте частково через труднощі в дотриманні кетогенного стану.

Крім того, незважаючи на те, що кетогенні дієти можуть модулювати запальні реакції у гризунів, було важко визначити механізми, якими ці дієти впливають на імунну систему.

Складний молекулярний вальс

У новому дослідженні, вчені використовували невелику молекулу, названу 2-дезоксіглюкозою або 2DG, для блокування метаболізму глюкози та отримання кетогенного стану у щурів та контрольованих лабораторних клітинних ліній. Команда виявила, що 2DG може призвести до зниження рівня запалення до майже контрольних рівнів.

“Мене найбільше здивувала величина цього ефекту, тому що я думав, що кетогенні дієти можуть допомогти лише в незначній мірі”, – сказав Свонсон.

Крім того, група виявила, що зниження обміну глюкози знизило ключовий барометр енергетичного обміну – співвідношення NADH / NAD +, яке, у свою чергу, активувало білок, названий CtBP, який діє на пригнічення активності запальних генів.

В експерименті дослідники розробили молекулу пептиду, яка блокує здатність CtBP вступати в його неактивний стан і змушує білок постійно блокувати запальні активності генів і імітує дію кетогенного стану.

Пептиди, які є малими білками, не працюють добре, і не підходять в якості ліків, оскільки вони нестабільні, дорогі та люди продукують проти них антитіла. Але інші молекули, які діють так само, як пептид, можуть забезпечити переваги кетогенних станів, не вимагаючи екстремальної зміни харчування, – сказав Свонсон.

Дослідження застосовується за межами мозкових захворювань. Присутність надлишку глюкози у людей з діабетом, наприклад, пов’язана з про-запальним станом, що часто призводить до атеросклерозу, накопичення жирових бляшок, які можуть блокувати ключові артерії. Нове дослідження може забезпечити спосіб втручання в зв’язок між додатковою глюкозою у пацієнтів із цукровим діабетом та цією запальної реакцією.

Коментарі