Скільки їсти фруктів або овочів на день?

Скільки їсти фруктів або овочів на день?

Протягом багатьох років наукові дослідження та дієтологи рекомендували їсти п’ять, сім і навіть 10 порцій фруктів і овочів на день для підтримки хорошого здоров’я. Але в новому дослідженні стверджується, що лише три-чотири комбіновані порції на день фруктів, овочів та бобових можуть бути достатнім для того, щоб уникнути ранньої смерті, і що додаткове споживання, не забезпечує додаткового захисту.

На перший погляд, новий звіт, схоже, свідчить про те, що всі поради щодо споживання страв можуть бути перебільшеними.

В новому досліджені, опублікованому в “The Lancet”, дослідники проаналізували дані про здоров’я та дієти від більш ніж 135 000 людей на п’яти континентах, котрі надходили близько семи років. Коли дослідники порівнювали кількість фруктів, овочів та бобових, які їли досліджувані із смертністю, вони виявили, що ті, хто повідомляв, що їв три-чотири порції рослинної їжі на день (375-400 грам), мали на 22% менше шансів передчасної смерті під час дослідження, ніж ті, хто повідомив, що споживали аналогічної їжі менше.

Люди, що споживали понад чотири порції щодня, натомість, не отримували додаткового зниження ризиків. Результати залишалися переконливими навіть після того, як вчені почали звертати увагу на фактори, які можуть вплинути на рівень смертності, такі як вік, стать, стан здоров’я, фізична активність та споживання м’яса та зерна.

Дослідження також показало, що споживання сирих овочів було тісно пов’язане з зниженням ризику смерті, тоді як вигода від споживання варених овочів, була більш скромною.

Також, населення Європи може отримати користь від збільшення кількості бобових в своєму раціоні, таких як чорна квасоля, сочевиця, горох, нут, які часто споживаються в інших частинах світу.

Високий рівень споживання рослинних продуктів пов’язаний з енергійністю, позитивним настроєм, кращим сном та креативністю, вважає дієтологи, і також важливий для підтримки імунної системи та підтримання м’язової маси з віком. Дієта, орієнтована на рослини, також була пов’язана з зменшенням ризику виникнення раку та інших хронічних захворювань і може відігравати певну роль у підтримці здорової мікрофлори кишківника, який може вплинути на ризик ожиріння. Тому, якщо ви ще не є їсте чотири порції овочів та фруктів на день, саме час починати.

За матеріалами time.com

Коментарі