Гарячий чай може підвищити ризик розвитку раку стравоходу

Гарячий чай може підвищити ризик розвитку раку стравоходу

Нові дослідження, що з’являються в International Journal of Cancer, знаходять зв’язок між вживанням гарячого чаю і ризиком розвитку раку стравоходу.

За даними Американського онкологічного товариства, в 2019 році буде приблизно 17 650 нових випадків раку стравоходу, і більше 16 000 чоловік помруть від нього.

За оцінками Товариства, приблизно 20 відсотків людей з раком стравоходу продовжують жити протягом 5 років після постановки діагнозу.

Численні фактори можуть підвищити ризик розвитку раку стравоходу. Вони включають в себе вік старше 55 років, чоловіків, кислотний рефлюкс або дієту з високим вмістом обробленого м’яса і низьким вмістом фруктів і овочів.

Деякі дослідники також припустили, що регулярне вживання дуже гарячих рідин може також підвищити ризик розвитку раку стравоходу.

Однак в більшості цих досліджень учасники просили запам’ятати і оцінити, скільки чаю вони випили і при якій температурі.

Такий підхід міг вплинути на результати. А саме, коли учасники повинні оцінити щось заднім числом, зміщення відкликання може вплинути на їхні відповіді. Отже, нове дослідження було спрямоване на те, щоб виправити це шляхом об’єктивного вимірювання температури чаю, тобто таким чином, щоб це не залежало від пам’яті, почуттів або думок людини.

Дослідники на чолі з доктором Фархадом Ісламі, стратегічним директором досліджень з нагляду за раком в Американському онкологічному суспільстві, також хотіли вивчати звички чаювання швидше, ніж заднім числом.

Дуже гарячий чай може підвищити ризик на 90 відсотків

Д-р Ісламі і його колеги використовували дані про більш ніж 50 000 чоловік, включених в когортне дослідження «Голестан» – «проспективне популяційне дослідження» – у віці 40-75 років.

Дослідники спостерігали за учасниками протягом 10,1 року, в період між 2004 та 2017 років роками. За цей час у 317 чоловік розвинувся рак стравоходу.

Дослідники розділили температуру чаю на «дуже гарячу», тобто температуру вище 60 ° C, і «холодну [або] теплу», тобто температуру, яка нижче 60 ° C.

В цілому, дослідження показало, що вживання 700 мілілітрів (мл) «дуже гарячого» чаю в день збільшує ймовірність розвитку раку стравоходу на 90 відсотків у порівнянні з вживанням такого ж щоденної кількості холодного або теплого чаю.

«Наші результати істотно посилюють наявні дані, що підтверджують зв’язок між вживанням гарячих напоїв і ризиком раку стравоходу», – роблять висновок дослідники.

Д-р Ісламі і його колеги продовжують: «Таким чином, може бути розумною мірою суспільної охорони здоров’я екстраполювати ці результати на всі види напоїв і рекомендувати громадськості почекати, поки напої охолонуть до 60 ° C перед вживанням. “

«Багато людей люблять пити чай, каву або інші гарячі напої. Однак, згідно з нашим звітом, вживання дуже гарячого чаю може збільшити ризик розвитку раку стравоходу, і тому бажано почекати, поки гарячі напої охолонуть, перш ніж пити ». “
Автори попереджають, що вченим необхідно буде провести додаткові дослідження, щоб зрозуміти механізми, що лежать в основі цієї асоціації.

Наш сайт ще дуже молодий, і не може дозволити собі редактора. Тому, якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Коментарі