Губка для миття посуду – як часто слід міняти?

Губка для миття посуду - як часто слід міняти?

Якщо ви є тим, хто часто користується однією й тією ж самою губкою для миття посуду, щоб витирати ваші кухонні поверхні, столики та посуд, замінюючи їх лише щомісяця, нове дослідження, опубліковане в Scientific Reports, може змусити вас якнайшвидше змінити цю вашу звичку.

Команда німецьких дослідників проаналізувала 14 губок для миття посуду, що були зібрані з домашніх господарств у південно-західній Німеччині, і виявили, що вони є носіями приголомшливо великої кількості бактерій. Кількість бактерій настільки велика, що намагатись вичистити губку буде просто марною тратою часу – дослідження показало, що найкраще, що ви можете зробити, це замінити губку один раз на тиждень.

Попередні дослідження показали, що губка для миття посуду містить другу по величині кількість бактерій кишкової палички* (Escherichia coli) та сальмонел (Salmonella) в усьому будинку**.

Насправді, на кухнях більше мікробів, ніж в туалетах, головним чином тому, що саме там знаходяться губки. Губки є “самими великими джерелами активних бактерій у всьому домі”, – пишуть автори.

На жаль, нове дослідження показало, що регулярне миття не сильно сприяє зменшенню забруднення, тому, ймовірно, нова губка для миття посуду щотижня буде кращим шляхом до більш чистої кухні.

 

* Кишкова паличка – широкий клас бактерій, які знаходяться в людських і тваринних екскрементах і є збудником шлунково-кишкових інфекцій.

** Найбільше місце: дренажні пастки в раковинах.

Коментарі