Холестерин – що про це треба знати?

Що треба знати про холестерин?

Останнім часом ми багато чуємо про холестерин. Про те, що його високий рівень це погано, що певні продукти шкідливі, оскільки підвищують рівень цієї речовини в організмі та інше. Давайте розберемось що ж це таке, і чи так все погано, як нам про це розказують.

Що таке холестерин?

Холестерин є воскоподібною речовиною, яка утворюється в організмі печінкою, але також зустрічається в деяких продуктах харчування. Вона відіграє важливу роль у роботі кожної клітини, а також необхідна для продукування вітаміну D в організмі, деяких гормонів та жовчі для травлення. Однак надмірна кількість холестерину в крові може збільшити ризик серцево-судинних захворювань.

За своєю структурою, холестерин це ліпопротеїни. В нашому організмі присутні два типи цих ліпопротеїнів  – ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) та ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ). Під час перевірки рівнів ЛПНЩ і ЛПВЩ лікарі часто включають в аналіз ще й тригліцериди.

  • Загальний рівень холестерину – це показник загальної кількості холестерину у вашій крові і базується на кількості ЛПВЩ, ЛПНЩ та тригліцеридів.
  • Холестерин ЛПНЩ становить більшість холестерину в організмі. ЛПНЩ відомий як “поганий” холестерин, оскільки його висока концентрація може призвести до накопичення бляшок у ваших артеріях та призводить до серцевих захворювань та інсульту.
  • ЛПВЩ холестерин, поглинає ЛПНЩ холестерин і переносить його назад у печінку, котра виводить його з організму. ЛПВЩ відомий як “хороший” холестерин, тому що його висока концентрація може зменшити ризик серцевих захворювань та інсульту.
  • Тригліцериди – це жири, які циркулюють в крові і які ваше тіло використовує для отримання енергії. Поєднання високого рівня тригліцеридів з низьким рівнем холестерину ЛПВЩ або високим рівнем холестерину ЛПНЩ може збільшити ризик серцевого нападу та інсульту.

Фактори що сприяють підвищенню рівня холестерину

Не контрольовані фактори:

  • Стать: Після менопаузи рівень поганого холестерину у жінок зростає, як і ризик серцевих захворювань.
  • Вік: Ризик збільшується разом зі старінням. Чоловіки у віці 45 років і старші та жінки у віці 55 років і старше мають підвищений ризик виникнення високого рівня холестерину та серцевих захворювань.
  • Сімейна історія: Ризик високого рівня холестерину може збільшитися, якщо батько чи брат страждали від ранньої хвороби серця (до досягнення віку 55 років) або мати або сестра страждала від ранньої хвороби серця (до 65 років).

Контрольовані фактори:

  • Дієта: Транс-жири, насичені жири, цукор і (в меншій мірі) холестерин в їжі, яку ви їсте, підвищують рівень загального і поганого холестерину.
  • Вага: Наявність надмірної ваги може підвищити рівень поганого холестерину та знизити рівень хорошого.
  • Фізична активність / фізичні навантаження: Підвищена фізична активність допомагає знизити рівень поганого холестерину та підвищувати рівень хорошого. Це також допомагає вам схуднути.

Як підвищити рівень хорошого холестерину?

В одній з наступних статей ми поговоримо про вміст холестерину в продуктах харчування, тож підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook і слідкуйте за оновленнями.

Наш сайт ще дуже молодий, і не може дозволити собі редактора.
Тому, якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Коментарі