Що трапиться якщо пити червоне вино щодня?

Що трапиться якщо пити червоне вино щодня?

Алкоголь – це як двосічний меч в світі харчування. Коли його занадто багато може бути руйнівним для вашого здоров’я, підвищувати артеріальний тиск і ризик розвитку декількох видів раку. Коли його занадто мало може залишитись без деяких переваг, які може надати помірне вживання алкоголю, наприклад, зниження частоти серцево-судинних захворювань, смертності та діабету типу 2.

Правильною кількістю, згідно з новим дослідженням, опублікованим в Annals of Internal Medicine, може бути бокал вина на вечерю перед сном.

Дослідники з Університету Бен-Гуріона в Беер-Шеві в Ізраїлі хотіли подивитися, наскільки безпечним та ефективним це  може бути для конкретної групи людей – людей з добре контрольованим діабетом типу 2 та з низьким ризиком алкоголізму. На думку авторів, люди з діабетом типу 2 частіше, ніж більшість населення, страждають на серцево-судинні захворювання та мають нижчий рівень хорошого холестерину.

Для дослідження вибрали 224 людей, які підходили до цього профілю, і які не вживали вина, а потім призначили їм пити під час вечері один з трьох напоїв: мінеральну воду, сухе біле вино або сухе червоне вино в об’ємі 150 мл. Під керівництвом дієтологів вони також стежили за середземноморською дієтою без калорійних обмежень, і тримали її протягом двох років.

Періодично проводилось анкетування і обстеження, у тому числі аналіз крові на початку дослідження, через шість місяців і через 24 місяці, тому вчені могли розпізнати зміни біомаркерів глікемічного контролю, ліпідів та функцій печінки.

Було встановлено, що червоне вино значно підвищило рівень доброго холестерину і надало людям які його вживали вигідне співвідношення холестерину в порівнянні з групою, яка пила воду. Група, котра вживала червоне вино також була єдиною групою, яка зазнала значного зниження компонентів метаболічного синдрому. Люди, які пили як червоне, так і біле вино, також повідомляли про кращу якість сну, ніж група, яка пила воду, і дослідники не виявили суттєвих побічних ефектів у жодній групі.

“Це те, про що я протягом багатьох років казав людям, спираючись на дані спостережень”, – говорить доктор Джеймс О’Кіфе, керівник превентивної кардіології в Інституті серця святого Луки в Канзас-Сіті, який не був залучений до дослідження. “Мені здається, що мої пацієнти, які п’ють червоне вино в помірній кількості, як правило, відчувають себе краще, і це дослідження підтверджує мою інтуїцію про благотворний вплив помірного споживання алкоголю”.

О’Кіфе не був здивований тим, що найкращі результати з’явилися в групі, що пили червоне вино, в якому рівень резвератролу в 13 разів перевищував біле вино. “Частково це переваги алкоголю, але в червоному вині також міститься безліч унікальних антиоксидантів, які важко отримати в інших місцях”, – говорить О’Кіфе. І ключову роль грає як раз прийом вина під час вечері.

“Якщо у вас є бокал червоного вина на вечерю, то ваш піковий рівень цукру в крові, якщо ви його виміряєте через годину, буде приблизно на 30% нижчим, ніж якщо б у вас не було вина”, – говорить О’Кіфе. Постійний прийом цукру з їжею є однією з основних причин багатьох захворювань, починаючи від діабету і до деменції, хвороб серця та артриту, додає він.

Але, звичайно, є застереження. Пиття кожен день може бути “слизькою стежкою, котрою багато людей не можуть йти безпечно для себе”, говорить О’Кіфе. “Вони починають пити щодня, і згодом вони п’ють пляшку або дві на день і це вже не профілактика, а катастрофа”.

Для тих же, хто може спокійно випити без добавки один бокал сухого червоного вина такого як, наприклад, Піно Нуар – вечеря це найкращий час, – говорить О’Кіфе.

Коментарі