Споживання цукру вагітними може призводити до астми в дітей

Споживання цукру вагітними може призводити до астми в дітей

Як свідчить дослідження, опубліковане в Європейському журналі дихання, кількість спожитого матір’ю під час вагітності цукру може вплинути на ризик розвитку алергії та алергічної астми у дітей. Хоча попередні дослідження пов’язують астму та високий вміст цукру в самих дітей, це перше дослідження, яке показує, що дієти матерів також можуть відігравати певну роль в подальшому розвитку цих захворювань.

У новому дослідженні було проаналізовано дані майже 9 тисяч жінок, які були вагітні на початку 1990-х років, та їхніх дітей, які пройшли обстеження на астму та загальну алергію (наприклад, кліщі, коти і трава) у віці 7 років. Під час вагітності жінок запитували про їх щотижневе споживання деяких харчових груп та окремих продуктів харчування, включаючи цукор, каву та чай. Їх відповіді використовувались для розрахунку споживання цукру, виключаючи природні цукри у фруктах, овочах або молочних продуктах.

Спершу, дослідники бачили лише слабкі докази, що свідчили про зв’язок між збільшенням споживання цукру вагітними жінками та можливостями розвитку алергій в їх дітей. Але коли вони конкретно звернули увагу на алергічну астму, при обстежені на котру діагностика супроводжується позитивним шкірним тестом на алергени, зв’язок був набагато сильнішим. Діти, матері яких були під час вагітності серед 20% найбільших споживачів цукру, вдвічі частіше страждали на алергічну астму, ніж діти, чиї матері були серед 20% найменших споживачів цукру.

Діти мам із дієтами з високим вмістом цукру також на 38% частіше отримували позитивний результат тесту на один алерген – і на 73% частіше позитивний результат для двох або більше, ніж ті, чиї матері обмежували себе в споживанні цукру. Досліджувані контролювалися за кількома чинниками, які також могли вплинути на результати, включаючи соціальні фактори та інші аспекти дієт матерів.

Проте не всі алергічні реакції пов’язані з споживанням цукру матерями під час вагітності. Для екземі або сінної лихоманки не було виявлено ніяких асоціацій.

Дослідженню не вдалося продемонструвати механізм зростання ризиків алергійчних реакцій і зокрема алергічної астми в дітей. Але автори припускають, що споживання великої кількості цукру під час вагітності може викликати запалення при розвитку легеневої тканини, що в свою чергу, робить дітей схильними до алергії. “Ми знаємо, що пренатальний період може мати вирішальне значення для визначення ризику розвитку астми та алергії в дитинстві, а недавні випробування підтвердили важливість материнської дієти під час вагітності”, – говорить автор дослідження Аннабель Бедард, аспірантка Центру первинної медичної допомоги і Здоров’я в Лондонському університеті Королеви Марії.

Враховуючи величезні обсяги регулярного споживання цукру в розвинених, автори дослідження вважають, що необхідність подальших досліджень є актуальною і терміновою. Вони сподіваються провести клінічні дослідження, щоб з’ясувати, чи зменшення споживання цукру під час вагітності дасть позитивні результати для здоров’я дітей в найближчі кілька років.

Наш сайт ще дуже молодий, і не може дозволити собі редактора.
Тому, якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Коментарі