Чому навіть худі люди можуть отримати переваги від обмеження спожитих калорій

Навіть худі люди можуть отримати вигоду з обмеження їх споживання калорій – скорочення щоденного споживання калорій приблизно на 300 в день може значно поліпшити показники кардіометаболічного здоров’я.

Це основний висновок рандомізованого контрольованого дослідження, яке тривало 2 роки і включало 218 чоловік у віці від 21 до 50 років без ожиріння.

Доктор Уїльям Краус – кардіолог, професор медицини в Університеті Дюка в Даремі, Північна Кароліна – є головним автором нового дослідження.

Доктор Краус і його колеги оголошують у своїй статті, що деякі кардіометаболічні маркери, такі, як холестерин, артеріальний тиск і рівень цукору в крові, можуть підвищувати ризик серцево-судинних захворювань і серцево-судинної смерті, навіть якщо вони знаходяться в межах, які спеціалісти в галузі охорони здоров’я вважають нормальними.

З іншого боку, багаточисельні дослідження показали, що обмеження калорій приносить користь як продовженню життя людини, так і якості життя.

Дослідники почали своє нове дослідження з гіпотези, що мова йде не тільки про зменшення ваги, але й про якийсь інший більш глибокий молекулярний механізм, що міг би пояснити користь від скорочення кількості спожитих калорій для кардіометаболічного здоров’я .

Результати проведеного дослідження були опубліковані в журналі The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Як обмеження калорій допомагає метаболічному здоров’ю

У всіх учасників дослідження середній індекс маси тіла (ІМТ) становив від 22 до 27,9. Для початку дослідники випадковим чином розподілили їх в одну з двох груп: одна група знизила споживання калорій на 25% (інтервенційна група), а інша група не змінила споживання калорій (контрольна група).

Учасники інтервенційної групи їли тричі на день і могли вільно вибирати з шести різних планів харчування. Вони також “відвідували групові та індивідуальні консультації протягом перших 6 місяців випробування”. Дослідження почалося в травні 2007 року і тривало до лютого 2010 року.

Протягом цього часу учасники, що залишилися – учасники контрольної групи – продовжували дотримуватися свого звиклого раціону.

Не всім учасникам інтервенційної групи вдалося зберегти зниження калорійності на 25% протягом усього періоду дослідження, але вони знизили споживання в середньому майже на 12%.

Після втручання учасники інтервенційної групи втратили і підтримали втрату 10% своєї ваги – 71% з яких становили жирові маси. Обмеження калорій призвело до значних кардіометаболічних ефектів.

Зокрема, “обмеження калорійності призвело до постійного і значного зниження всіх вихідних кардіометаболічного факторів ризику від вихідного рівня”, – пишуть автори. Це включало зміни в холестерині ліпопротеїнів низької щільності, холестерині ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), а також систолічному та діастолічному артеріальному тиску.

Крім того, “обмеження калорій призвело до значного поліпшення С-реактивного білка через 2 роки”. Це ознака запалення, яку вчені пов’язують з серцевими захворюваннями, раком і зниженням когнітивних здібностей. Чутливість до інсуліну і маркери метаболічного синдрому також покращилися.

Переваги залишалися значними після того, як доктор Краус і команда провели аналіз чутливості, який скорегував результати для відносної втрати ваги.

“Люди можуть досягти таких же результатів досить легко, просто спостерігаючи за своїми маленькими слабкостями тут або там, або, можливо, зменшуючи їх кількість, наприклад, не перекушуючи після обіду”, – каже доктор Краус.

“Є щось в обмеженні калорійності, якийсь механізм, який ми ще не розуміємо, який призводить до цих поліпшень”, – додає він. “Ми зібрали кров, м’язеву тканину та інші зразки у цих учасників і продовжимо досліджувати яким саме може бути цей метаболічний сигнал або чарівна молекула”.

В інтерв’ю для подкасту The Lancet доктор Краус сказав, що це було перше довгострокове дослідження, яке вивчило переваги обмеження калорійності у людей.

Доктор Краус також ясно дає зрозуміти, що в його дослідженні були вивчені біомаркери для діапазону здоров’я людини, і він каже, що він і його колеги були “вражені драматичними” поліпшеннями і “дивно” позитивними ефектами, які обмеження калорій надало рівню тригліцеридів, холестерину ЛПВЩ, контролю глюкози і артеріального тиску.

Наш сайт ще дуже молодий, і не може дозволити собі редактора. Тому, якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Коментарі